zero trust

Zero Trust netwerk: Vertrouwen is goed, bewaken is beter

Technische en digitale veranderingen maken cyberdreigingen steeds slimmer en gemakkelijker. Daarom is het belangrijker dan ooit om je waardevolle gegevens goed te beschermen met, bijvoorbeeld, een zero trust netwerk. Security-awareness op dit vlak neemt de laatste jaren steeds meer toe. Met één goede investering (per ongeveer 10 jaar) in netwerk, ben je al snel klaar om je netwerk moeiteloos te kunnen laten werken.

In deze blog duiken we in de wereld van Zero Trust netwerken. We leggen uit wat Zero Trust inhoudt en hoe dit beveiligingsmodel jouw organisatie helpt om aanvallers buiten de deur te houden: zelfs als ze erin slagen een zwakke plek te vinden. Zo blijf je altijd één stap voor op bedreigingen.

Zero trust: toegepast op het dagelijks leven

De mensen die jij vertrouwt morgen waarschijnlijk ongestoord en ongehinderd in jouw woonkamer komen. Gaan ze ongevraagd ineens op jouw slaapkamer kijken? Dan kan het zijn dat je je daar wat minder goed bij voelt. Omdat je daar, bijvoorbeeld, vertrouwelijke informatie zoals bankschriften bewaart. Je bent genoodzaakt om erop te vertrouwen dat zij daar niet zomaar in gaan snuffelen. Om ervoor te zorgen dat niet iedereen zomaar bij je persoonlijke informatie komt, moet je er zelf voor zorgen dat je die informatie goed en veilig wegstopt. In een lade, met een slot erop, bijvoorbeeld. Zo kan je controleren of er iemand in je persoonlijke informatie heeft gezeten, of deze heeft gestolen (doordat het slotje en/of de lade is opengebroken).

Dit is precies waar het Zero Trust netwerk om draait! Vertrouwen is goed, bewaken is beter. Tijd om dieper in het Zero Trust netwerk te duiken.

Wat is een Zero Trust netwerk?

Netwerken vertrouwden vroeger op een sterke buitengrens beveiliging, zoals firewalls, om bedreigingen buiten te houden. Dit werkte goed zolang de aanvallers buiten bleven. Maar als een aanvaller eenmaal binnen wist te komen, kon hij als snel vrij rondgaan. Dit is waar het traditionele model tekortschiet.

Een Zero Trust netwerk lost dit probleem op door uit te gaan van het principe “vertrouw nooit, verifieer altijd”. Dit betekent dat toegang tot het netwerk en zijn onderdelen steeds opnieuw gecontroleerd en beperkt wordt, ongeacht waar iemand zich bevindt of wat hun status is. Hierdoor wordt de beveiliging flexibeler en sterker. Dit model is vooral nuttig om belangrijke en gevoelige informatie te beschermen, zoals de waardevolle gegevens, oftewel de “kroonjuwelen”, van een organisatie.

De betekenis van Zero Trust is dus simpel gezegd: vertrouw niemand en verifieer altijd.

De kernprincipes van een Zero Trust netwerk

Een Zero Trust netwerk draait om verschillende kernprincipes die samen zorgen voor een betere beveiliging en controle.

Identiteit en toegang

Een van de belangrijkste onderdelen is identiteit en toegang. Elke gebruiker en elk apparaat moet zich authenticeren en autoriseren voordat toegang wordt verleend tot netwerkbronnen. Dit omvat multifactor authenticatie en gedetailleerde toegangscontroles.

Segmentatie

Een ander cruciaal aspect van een Zero Trust netwerk is segmentatie. In een Zero Trust netwerk wordt het netwerk opgedeeld in kleinere, afzonderlijke segmenten, elk met hun eigen beveiligingsmaatregelen. Dat noem je segmentatie. Als een aanvaller bijvoorbeeld erin slaagt een zwakke plek te vinden in één segment en daar binnenkomt, kunnen ze niet zomaar naar andere segmenten bewegen, omdat elk segment afzonderlijk beveiligd is. Hierdoor blijft de schade beperkt tot dat ene segment en worden de kritieke delen van het netwerk, zoals de gevoelige gegevens (de kroonjuwelen), beter beschermd.

Monitoren en analyseren

Continu monitoren en analyseren spelen ook een essentiële rol in een Zero Trust netwerk. Het houdt in dat al het netwerkverkeer en alle activiteiten voortdurend worden gecontroleerd op verdachte patronen. Dit helpt om bedreigingen snel te identificeren en te neutraliseren.

Least privilage-principes

Daarnaast zijn least privilege-principes van groot belang. Door gebruikers en apparaten alleen de minimale toegang te geven die ze nodig hebben, wordt het risico op misbruik aanzienlijk verminderd. Dit zorgt ervoor dat zelfs als een gebruiker of apparaat wordt gecompromitteerd, de schade beperkt blijft.

Wat kan een Zero Trust netwerk voor jouw organisatie betekenen?

De kernprincipes identiteit en toegang, segmentatie, continu monitoren en analyseren, en least privilege werken samen om de beveiliging van je netwerk te verbeteren. Een Zero Trust netwerk biedt een geïntegreerde aanpak die zowel de veiligheid als de controle binnen een organisatie verhoogt. Voor ons werkt deze methodologie omdat we door deze kernprincipes onze klanten altijd kunnen beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

4 voordelen van een Zero Trust netwerk

Een Zero Trust netwerk biedt voordelen die vrijwel elk aspect van netwerkbeveiliging verbeteren. Hier zijn de vier voordelen die we bij SuitIT het meest waarderen, met voorbeelden uit de praktijk:

Verhoogde beveiliging: Onze klanten willen er zeker van zijn dat hun gegevens veilig zijn. Met Zero Trust controleren we constant wie toegang probeert te krijgen, en waar ze toegang toe willen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die werken vanuit huis of op een openbare plek; door hen telkens te laten inloggen met sterke wachtwoorden en extra stappen zoals een SMS-code, houden we ongewenste bezoekers buiten de deur.

Beperkte schade bij inbraak: Stel dat een aanvaller toch binnenkomt via een zwakke plek (bijvoorbeeld door een gehackt wachtwoord): dan blijft de schade, dankzij segmentatie en het ‘least privilege’-principe, beperkt. Vergelijk het met een kantoor met meerdere kamers: zelfs als een inbreker in één kamer binnenkomt, kunnen ze niet zomaar bij alle andere kamers, omdat elke deur apart op slot zit.

Betere zichtbaarheid: Zero Trust zorgt ervoor dat we constant in de gaten houden wat er op het netwerk gebeurt. Door alles te monitoren, kunnen we direct verdachte activiteiten spotten, zoals een medewerker die ineens inlogt vanuit een onbekende locatie. Dit stelt ons in staat om snel in te grijpen en problemen op te lossen voordat ze uit de hand lopen.

Flexibele toegang: Werken vanuit verschillende locaties en op verschillende apparaten is tegenwoordig de norm. Zero Trust maakt het mogelijk om veilig toegang te verlenen aan externe gebruikers, zoals freelancers of leveranciers, zonder de hele beveiliging in gevaar te brengen. Dit is ideaal voor moderne organisaties waar werken op afstand steeds vaker voorkomt; bijvoorbeeld een consultant die tijdelijk toegang nodig heeft tot specifieke bedrijfsdata zonder dat dit risico’s oplevert voor de rest van het netwerk.

Met deze voordelen helpt een Zero Trust netwerk jouw organisatie om veilig en flexibel te opereren, terwijl de belangrijkste data altijd goed beschermd blijft. Daarnaast is het ook belangrijk om je medewerkers goed te informeren over cyberveiligheid. Wist je dat zij de grootste rol spelen in het waarborgen van vertrouwelijke informatie over je organisatie? Lees het in onze eerdere blog: Je medewerkers: het grootste risico voor de cyberveiligheid van je organisatie.

Hoe kunnen we je helpen?

We hopen dat je nu een beter begrip hebt van wat een Zero Trust netwerk is en waarom we er bij SuitIT enthousiast over zijn. Heb je vragen over Zero Trust netwerk, of wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Meer weten over cloud-native infrastructuur en onze services?

Onze partners

NL digital logo
VMWare logo
HP logo
Microsoft Cloud Solution Provider program logo
Microsoft logo
Veeam cloud & sevice provider logo
Ivanti Managed Service Provider logo
Surelock IT Security Services
Workspace365 logo
Secure 7 logo
sewan
fortinet
fundaments